Pusryčiai yra pagrindinis dienos valgis. Daugelis žmonių stengiasi valgyti maistingus pusryčius, kad suteiktų organizmui energijos, reikalingos artėjančiai dienai.
Bet iš tiesų, ar tai taip paprasta? Galima išskirti kelis maisto produktus, kurie trukdo numesti svorį.
Duona ir kepiniai
Duonoje ir kepiniuose, ypač baltoje duonoje ir perdirbtų miltų gaminiuose, yra daug angliavandenių ir mažai maistinių medžiagų.
Vartojant tokius gaminius ryte, gali staiga padidėti cukraus kiekis kraujyje ir greitai išsiskirti insulinas, todėl gali padidėti apetitas ir dienos metu sustiprėti alkio jausmas.
Saldūs pusryčiai
Dauguma saldžių produktų, skirtų pusryčiams, pavyzdžiui, saldūs dribsniai, granola su pridėtiniu cukrumi, bandelės ir net natūralios sultys turi daug cukraus ir perdirbtų angliavandenių.
Vartojant tokius maisto produktus gali greitai pakilti cukraus kiekis kraujyje, vėliau jis sumažės ir greitai atsiras alkis, o tai gali nulemti persivalgymą ir didesnį kalorijų suvartojimą per dieną.
Perdirbti pieno produktai
Jiems gali būti priskiriami vaisiniai jogurtai su pridėtiniu cukrumi arba aromatizuoti varškės sūreliai, kuriuose gali būti daug cukraus ir dirbtinių priedų.
Tokių produktų vartojimas ryte gali lemti papildomą cukraus suvartojimą, padidėjusį insulino kiekį ir išaugusį apetitą.
Baltyminiai batonėliai ir kokteiliai
Jie gali atrodyti sveika ir maistinga pusryčių alternatyva, ypač norintiems numesti svorio.
Tačiau daugelyje jų yra dirbtinių priedų, konservantų ir per didelis cukraus kiekis. Dėl to gali netikėtai padidėti cukraus kiekis kraujyje ir sumažėti sotumo jausmas.
Sultys ir gėrimai
Parduodamose sultyse ir gazuotuose gėrimuose, net jei teigiama, kad tai „100% sultys”, gali būti daug cukraus ir dirbtinių pridėtinių medžiagų.
Išgėrus jų ryte, gali padidėti cukraus kiekis kraujyje ir visą dieną jausitės alkani.
Sveikos alternatyvos
Yra daug sveikų alternatyvų, kurios gali padėti numesti svorio ir aprūpinti organizmą būtinomis maistinėmis medžiagomis.
Avižiniai dribsniai
Avižiniai dribsniai yra puikus pasirinkimas pusryčiams. Juose gausu skaidulų ir maistinių medžiagų, pavyzdžiui, baltymų ir geležies. Pridėkite šviežių vaisių ar riešutų, kad jie būtų dar skanesni ir maistingesni.
Kiaušinienė su daržovėmis
Kiaušinienė su daržovėmis – tai baltymų kupini pusryčiai, kurie padės ilgiau jaustis sotiems. Norint padidinti maistinių medžiagų kiekį, pridėkite spalvotų daržovių, pavyzdžiui, špinatų, pomidorų ar paprikų.
Graikiškas jogurtas su uogomis
Graikiškame jogurte gausu baltymų ir kalcio. Įdėkite šviežių uogų ir šiek tiek medaus, kad jis būtų saldesnis ir papildytas antioksidantais.
Avokadas ir viso grūdo duonos skrebučiai
Avokadas yra sveikųjų riebalų ir maistinių medžiagų šaltinis. Užtepkite jo ant viso grūdo duonos skrebučio ir pagardinkite pagal savo skonį.