Sekmadienis, 12 sausio, 2025

Naujausi

Braškių derlius šiemet kaip niekad gausus: būtų tikra nuodėmė neparuošti kompoto žiemai

Turbūt sutiksite, kad uogų sezonas yra vienas nepakeičiamų vasaros malonumų. Skanios, kvapnios, sultingos ir sveikos uogos mus lydi iki pat rudens. Braškių derlius šiemet kaip niekad gausus, o jų kainos tampa vis mažesnės. Dabar yra pats palankiausias metas pasirūpinti gėrybėmis žiemai ir paruošti braškių kompotą.

Mes jums papasakosime, kaip pasigaminti tikrai skanų braškių kompotą, kuriame esančios uogos išliks skanios, kvapnios ir maistingos.

Šį kartą pasidalinsime, kaip pasigaminti kompotą be sterilizacijos. Įsitikinsite patys, kad tą daryti yra labai paprasta, o paruošto kompoto skonis bus tikrai ypatingas.

3 litrams kompoto reikės:

  • 500 g nuplautų braškių be stiebų
  • 2,5 litro vandens
  • 180 g cukraus

Kaip gaminti?

1. Pirmiausia užvirinkite vandenį  ir atvėsinkite iki kambario temperatūros. Šiuo vandeniu nuplaukite uogas: kilogramui braškių turi tekti 7-8 l vandens.

2. Paruoškite stiklainius. Įsitikinkite, kad jie neturi pažeidimų, nuplaukite ir nusausinkite. Sterilizuokite garuose, orkaitėje arba mikrobangų krosnelėje.

3. Sterilizuokite didelį peilį su plačiais nerūdijančio plieno ašmenimis. Kam? Netrukus sužinosite. Dangtelius panardinkite į karštą vandenį ir pavirinkite.

4. Atėjo laikas  paruošti braškes. Perrinkite jas ir nuplaukite. Svarbu tai, kad braškės būtų vienodai sunokusios ir panašaus dydžio, nes tuomet jos išlaikys formą.

5. Braškes plaukite dideliame dubenyje, bet ne po tekančiu vandeniu, kad nepažeistumėte gležnų uogų. Pirmiausia braškes pamerkite į acto tirpalą (1 l vandens turi tekti 1 valgomasis šaukštas obuolių sidro acto), o tada nuplaukite šiltu virintu vandeniu. Uogas suberkite į kiaurasamtį arba sietelį, suberkite į stiklainius ir užberkite cukrumi.

6. Peilį plačiais ašmenimis padėkite ant stiklainio kaklelio, nuleisdami ašmenis į vidų, ir užpilkite verdančiu vandeniu iki pat viršaus. Tai – visai ne cirko triukas, o atsargumo priemonė, kad stiklas nesudužtų nuo temperatūros kontrasto. Užsukę stiklainį patikrinkite, ar iš po dangtelio nebėga skystis.

7. Užsidėkite pirštines nuo karščio (arba puodų laikiklius), paimkite karštą stiklainį ir jį gerai supurtykite.  Stiklainius apvyniokite antklodėmis ar žieminėmis striukėmis. Kuo šilčiau įvyniosite, tuo geriau kompotas sterilizuosis. Labai svarbu, kad auštant kuo ilgiau būtų palaikoma pakankamai aukšta temperatūra.

8. Po 12-16 valandų nuvyniokite antklodes ir leiskite stiklainiams visiškai atvėsti. Laikykite vėsioje vietoje, pavyzdžiui, rūsyje.

Tik pažiūrėkite, kokios gražios kompote esančios uogos! Jos išlaikė savo formą ir spalvą. Žiemą jūsų šeima tikrai įvertins pastangas ruošiant šį kompotą. Skanaus!

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Sėkmingiausias mėnuo 2025 metais kiekvienam Zodiako ženklui

Avinas — 2025 m. vasaris Jūsų sėkmingiausias mėnuo bus vasaris. Žvaigždės suteiks jums energijos įgyvendinti ambicingiausius planus, o kliūtys tarsi išnyks, palikdamos vietos sėkmei. Klausykitės...

Skalbiniai po skalbimo skleidžia nemalonų kvapą? Šis triukas padės iš karto ir nieko nekainuos!

Ar jums pažįstama situacija, kai ką tik išskalbtų skalbinių kvapas neprimena gaivumo, o verčiau kelia nusivylimą? Tai yra dažna problema, su kuria susiduria daugelis...
---