Pomidorai yra daugumos žmonių mėgstama daržovė. Taigi, nieko keisto, kad pomidorai dažnai auginami šiltnamiuose ir atviruose daržuose. Nors šių daržovių auginimas nėra labai sudėtingas, tačiau tai reikalauja tam tikrų žinių ir, žinoma, pastangų. Svarbu tinkamai tręšti pomidorus, kad jie būtų pakankamai atsparūs įvairioms ligoms ir kenkėjams.
Jei norite, kad pomidorai būtų aprūpinti visomis reikiamomis medžiagomis, naudinga žinoti, ką reikia dėti į duobutes sodinant juos.
Tinkamai paruošta ir pamaitinta dirva – didelio ir skanaus derliaus garantas!
Prieš sodinimą būtina paruošti dirvą
Pomidorai sodinami vėlyvą pavasarį, tačiau dirvą reikia ruošti rudenį arba ankstyvą pavasarį.
Šis procesas yra labai svarbus, nes trąšos praturtina dirvožemį reikalingais vitaminais.
Kokias trąšas naudoti ruošiant dirvą?
Ruošdami dirvą naudokite fosforo ir kalio trąšas.
Labai svarbu, kad dirvožemis būtų aprūpintas šiais mineralais.
Įterpkite trąšų į dirvos paviršių ir padenkite žemės sluoksniu.
Jei žemė rūgšti, šarminkite ją kalcio junginiais.
Dirvožemiui reikalingos organinės trąšos bei azotas, kurio gausu paukščių išmatose. Jei sode turite daug mėšlo, kuris jau metus rūgsta, juo galite patręšti dirvą.
Į mėšlą įdėjus superfosfato, suaktyvėja naudingųjų medžiagų veikimas, o pomidorų šaknų sistema gauna visų reikiamų elementų.
Pelenai ir kompostas taip pat yra labai naudingi dirvožemiui ir būsimoms daržovėms.
Atminkite, kad derliaus dydis labai priklauso nuo dirvos paruošimo!
Ką dėti į duobutes sodinant pomidorus?
Kai dirva bus paruošta, ji bus praturtinta visais naudingais elementais.
Pavasarį, likus 24 valandoms iki sodinukų sodinimo, nepamirškite į dirvą įpilti silpno kalio permanganato tirpalo ir mielių tirpalo (10 g šviežių mielių sumaišykite su 10 l vandens).
Kalio permanganatas dezinfekuoja, o mielių tirpalas yra viena geriausių trąšų pomidorams.
Pomidorų sodinimo metu į kiekvieną duobutę įpilkite mielių trąšų (maždaug 220 ml vienam sodinukui).
Į duobutę, kurioje augs pomidoras, įberkite šiek tiek sutrintų kiaušinių lukštų, kurie pamaitins augalų šaknis.
Kalio trąšos taip pat naudingos pomidorų šaknų sistemai.
Puikus kalio šaltinis yra pelenai, kurių galima gauti deginant šiaudus, džiovintą žolę ar saulėgrąžų stiebus.
Į kiekvieną sodinimo duobę įberkite 100 g sausų pelenų.
Kuo tręšti pasodintus pomidorus?
Kad pasėliai greitai vystytųsi, svarbu reguliariai tręšti augalus ir dirvą, kurioje jie auga.
Praėjus daugiau nei 14 dienų po pomidorų pasodinimo, tręškite dirvą kompleksinėmis pomidorams skirtomis trąšomis: vieną arbatinį šaukštelį trąšų atskieskite 900 ml vandens.
Po 10 dienų dirvą užpilkite kalio permanganato tirpalu, į kurį įpilkite trąšų su azotu, fosforu ir kaliu.
Po 14 dienų tręškite dirvą superfosfatu ir kaliu: naudokite 100 g mišinio vienam krūmui.
Praėjus 10 dienų po pomidorų pasodinimo naudokite vištų mėšlą.
Jis turi būti praskiestas vandeniu santykiu (1:15). Šiuo laikotarpiu aplink krūmus taip pat patartina pabarstyti pelenais.
Po 3 savaičių dirvą patręškite amonio salietra: 25 g ištirpinkite 8 l vandens.
Pasirodžius pirmiesiems žiedams, patręškite augalus mėšlu ir trąšomis su azotu, fosforu ir kaliu (20 g – 8 l vandens).
Vėliau pomidorus tręškite 3 kartus kas 14-20 dienų.
Naudokite svogūnų lukštus
Svogūnų lukštai gali padidinti pomidorų atsparumą įvairioms ligoms.
Svogūnų lukštai – universali trąša pomidorams.
Tiesiog po kiekvienu augalu pabarstykite keletą svogūnų lukštų, kurie praturtins dirvą naudingais vitaminais.
Be to, svogūnų lukštuose yra daug eterinių aliejų, kurie efektyviai kovoja su kenkėjais.
Svogūnų lukštai padės išvengti vabzdžių invazijos, o pomidorų šaknų sistema bus apsaugota nuo puvimo.
Vegetacijos laikotarpiu pomidorus tręškite 2-3 kartus.
300 g svogūnų lukštų užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 10 valandų pastovėti.
4 litrus paruoštų trąšų atskieskite 20 litrų vandens.
Gautu tirpalu nupurkškite pomidorus. Jau po 2 tokių trąšų panaudojimų pomidorai taps atsparesni grybelinėmis ligomis. Purškimas atliekamas pomidorų žydėjimo metu.
Paruoškite tirpalą:
100 g svogūnų lukštų užpilkite 1 litru virinto vandens ir leiskite pastovėti 20 valandų. Nukoškite ir naudokite šaknų laistymui.
Dar daugiau patarimų
Kai pomidorai pradės nokti (liepos pabaigoje-rugpjūčio mėn.), laistymą gerokai sumažinkite.
Laistykite tik vakare.
Jei norite, kad pomidorai sunoktų greičiau, į kibirą vandens įpilkite 2-3 ml amoniako ir palaistykite pomidorus. Jūs tikrai būsite nustebinti rezultatu!
Birželį ir liepą pomidorų laistymui naudokite mielių trąšas. Kibire vandens ištirpinkite 50 g šviežių mielių ir kiekvieną krūmą palaistykite 1 l šio tirpalo.
Neišmeskite sausos duonos! 500–600 g duonos pamirkykite 15 litrų vandens ir palikite 48 valandas rūgti lauke, saulėtoje vietoje.
Rankomis išspauskite išmirkusią duoną ir kiekvieną krūmą palaistykite 1 l šio tirpalo.
Rezultatas jus maloniai nustebins: pomidorai bus atsparesni, išleis gražius lapus, o derlius bus dar gausesnis!
Tikriausiai girdėjote, kad pomidorai mėgsta žuvies trąšas.
Sodindami daigus, į duobutes galite įdėti žuvies likučių (pavyzdžiui, žuvies galvas). Jei sezono metu turėsite žuvies kaulų ar kitų žuvies likučių, juos galite pakasti po pomidorų krūmais. Tai – puikus fosforo šaltinis.