Nors parduotuvėse gali būti tikrai nelengva rasti šviežių alyvuogių, tačiau konservuotų alyvuogių pasirinkimas yra tikrai gausus. Alyvuogės yra alyvmedžio vaisiai. Jie turi būdingą žalsvą atspalvį. Stiprios brandos būsenoje šie vaisiai gali įgyti kaštoninį, violetinį ir rausvą atspalvį, tačiau niekada nebūna juodi. Žaliosios ir juodosios alyvuogės yra vienas ir tas pats produktas, tačiau skirtumas yra tas, kad nokinimui gali būti pridedamas specialus konservantas, kuris suteikia alyvuogėms tamsią spalvą.
Kuo naudingos alyvuogės?
Alyvuogėse gausu mineralų, vitaminų, riebalų rūgščių ir taninų. Didžioji dalis naudingųjų medžiagų išlieka ir po konservavimo proceso. Vis dėlto, svarbu žinoti, kad šis produktas yra gana kaloringas.
100 g alyvuogių yra beveik 150 kcal. Šiame produkte yra riebalų rūgščių, o glikemijos indeksas yra labai žemas (15).
Kam gali būti naudingos alyvuogės?
- urolitiazės profilaktikai;
- lengvesniam tuštinimuisi, hemorojaus profilaktikai;
- smegenų aktyvinimui, centrinės nervų sistemos normalizavimui, dėmesio koncentracijai, atminties, koordinacijos, miego, darbingumo gerinimui;
- kraujagyslių ir širdies būklės normalizavimui, kraujospūdžio kontrolei;
- cholesterolio ir gliukozės kiekio stabilizavimui, konservuotas alyvuoges gali valgyti ir diabetu sergantys žmonės (jei konservuojant nebuvo naudojamas cukrus);
- hormonų pusiausvyros reguliavimui, skydliaukės veiklos gerinimui, alyvuogės yra labai naudingos menopauzės laikotarpiu;
- apsinuodijimo prevencijai.
Turtinga alyvuogių sudėtis paskatino mokslininkus panagrinėti, ar šis maisto produktas gali padėti kovoti su vėžiu. Šiuo metu yra atliekami tyrimai. Pirmieji tyrimų rezultatai rodo, kad reguliarus alyvuogių vartojimas net tris kartus sumažina moterų onkologinių ligų riziką.
Alyvuogių žala organizmui
Alyvuogių konservavimui naudojama druska, cukrus ir kitos medžiagos gali neigiamai paveikti žmogaus sveikatos būklę. Manoma, kad per dieną galima suvalgyti ne daugiau kaip 7 alyvuoges.
Didelis šio produkto kiekis gali lemti svorio padidėjimą, nes druska ir cukrus padidina alkio jausmą.
Ypatingą pavojų gali kelti alyvuogės, kurios buvo apdorotos geležies gliukonatu. Tokių alyvuogių negalima vartoti, jei sergama tam tikromis ligomis, tokiomis kaip:
- diabetas;
- urolitiazė;
- cistitas, pankreatitas ir gastritas.
Taip pat tokių alyvuogių nereikėtų vartoti nėštumo ir žindymo laikotarpiu, taip pat ir tuomet, jei pasireiškia šio maisto produkto netoleravimas.
Konservuotos alyvuogės – tai galimybė aprūpinti organizmą vitaminais, mineralais ir riebalų rūgštimis. Vis dėlto, kaip ir dauguma kitų produktų, alyvuogės gali sukelti tam tikrų kontraindikacijų.