Šeštadienis, 11 sausio, 2025

Naujausi

Mano prosenelė pavasarį naudodavo šias paprastas namines braškių trąšas: išbandykite jas ir jūs!

Pradedantiesiems sodininkams dažnai kyla klausimas, kaip patręšti braškes, kad jos augtų vešlios, o jų vaisiai džiugintų nuostabiu skoniu ir gražia išvaizda. Tai nėra taip sunku, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Mes jums papasakosime, kokios trąšos labiausiai tinka braškėms, ir kaip tokias trąšas pasigaminti.

Augalų priežiūros pagrindas – reguliarus laistymas ir tinkamas tręšimas. Braškės taip pat nėra išimtis. Jei braškės negaus joms reikiamų trąšų, nereikėtų tikėtis, kad jos augs pakankamai sparčiai. Būtent todėl vertėtų nedelsti ir išbandyti laiko patikrintus braškių tręšimo būdus.

Kada sodinti braškes?

Braškės pradedamos sodinti ankstyvą pavasarį, o vaisių jos pradeda duoti birželio mėnesį. Jei norite, kad braškės būtų pakankamai didelės ir skanios, labai svarbu laiku jas patręšti. Tam labiausiai tinka natūralios trąšos, kurias galite pasigaminti patys. Taigi, kokios trąšos labiausiai tinka braškėms?

Kaip prižiūrėti braškių sodinukus?

Pateiksime išsamią  instrukciją, kuri jums leis sužinoti, kada kokios procedūros turi būti atliekamos. Tai – pigūs, ekologiški ir itin efektyvūs metodai.

  • Kai braškių daigai išleis lapelius, gerai juos apžiūrėkite. Jei jie turi dėmių, vadinasi, braškės turi kenkėjų. Juos reikia nedelsiant pašalinti, o supuvusius lapus sudeginti, kad jie neplatintų ligos. Sergantiems daigams gali padėti diatomitinė žemė.
  • Tręšti geriausia tada, kol dar nėra neišsivystę lapų pumpurai. Svarbu atsiminti, kad pirmosiose trąšose turi būti pakankamai azoto, nes jis stimuliuoja braškių augimą.
  • Vėliau yra atliekamas mulčiavimas. Tam geriausia naudoti šiaudus – tai padės išvengti nevaldomo piktžolių augimo.

Šiuolaikinės organinės trąšos

Organines trąšas yra labai lengva paruošti. Galite išbandyti šiuos braškių tręšimo būdus:

  • Tręšimas karbamidu. Sumaišykite 1 valgomąjį šaukštą karbamido su 10 litrų vandens. Šiuo mišiniu apipurkškite augalus.
  • Tręšimas humusinėmis rūgštimis. Į 10 litrų vandens įpilkite 30 ml humusinės rūgšties ir išmaišykite. Patręškite braškes po laistymo ir tręšimo azotu.

Dilgėlių trąšos

Dilgėlių trąšos ne tik stiprina braškes, bet ir saugo nuo kenkėjų. Trąšose yra azoto ir kalio, reikalingo augalui augti. Paruošti tokias trąšas yra labai paprasta: kibirą dilgėlių užpilkite vandeniu. Du kartus per dieną pamaišykite, praskieskite vandeniu (santykiu 1:20), ir šia priemone palaistykite augalus.

Rūgpienio trąšos

Pieno produktai turi teigiamą poveikį vaisių vystymuisi. Juos galima maišyti su mėšlu, humusu ar medžio pelenais. Galite naudoti rūgpienį, kuris sukurs tinkamas sąlygas braškių augimui. Tirpalas su rūgpieniu taip pat apsaugos augalą nuo amarų ir erkių.

Nedidelės trąšų porcijos paruošimas:

  • Į mažesnį kibirą įpilkite 1 puodelį (apie 250 ml) rūgpienio.
  • Įdėkite 1 valgomąjį šaukštą (apie 10-15 g) humuso ir mėšlo. Kruopščiai sumaišykite ingredientus, kad gautumėte vienalytę konsistenciją.
  • Įpilkite maždaug 1 puodelį vandens, kad išgautumėte tirpalo konsistenciją.
  • Palikite kibirą 2-3 savaites šiltoje ir sausoje vietoje. Kas kelias dienas gerai išmaišykite tirpalą, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų.
  • Po 2-3 savaičių tirpalas bus paruoštas naudoti. Prieš naudojimą jis turi būti kruopščiai sumaišytas.

Jei braškėms labai stinga maistinių medžiagų, trąšų gamybai naudokite litrą rūgpienio ir po 1 kg mėšlo ir humuso.

Duonos trąšos

Braškėms labai patinka mielės, kurių yra duonoje. Duonos trąšos sukurs idealią aplinką braškių augimui ir parūgštins dirvą. Paruošti duonos trąšas yra labai paprasta: seną sausą duoną užpilkite vandeniu, kad ji plūduriuotų vandenyje. Palikite fermentuotis maždaug 6-10 dienų. Tirpalą praskieskite vandeniu (santykiu 1:10).

Paukščių mėšlo trąšos

Paukščių mėšlas yra puikios braškių trąšos. Tokiose trąšose gausu azoto, todėl braškės išaugina daug sultingų vaisių, kurių skonis bus tiesiog puikus. Kaip pasigaminti tokias trąšas?

  • Paukščių mėšlą supilkite į kibirą (geriausia – į plastikinį) arba į statinę.
  • 10 l kibirui reikia 1-3 kg vištų mėšlo.
  • Įpilkite 10 litrų vandens.
  • Palikite kibirą šešėlyje arba daliniame pavėsyje fermentuotis 3 dienas.
  • Naudokite tik tol, kol braškės nepradėjo žydėti.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---