Avižiniai dribsniai – skanus, paprastas ir sveikas valgis, kuris turi šalininkų ir priešininkų. Vieni mitybos specialistai rekomenduoja avižinę košę rinktis sveikiems pusryčiams, kiti mano, kad geriau jos atsisakyti. Vis dėlto, naudinga žinoti, kad daug kas priklauso nuo to, kokius papildomus ingredientus pasirinksite. Jei avižinę košę pagardinate šiuo produktu, darote didelę klaidą. Tai gadina avižinės košės skonį ir maistinę vertę. Sužinokite, ko negalima dėti į avižinius dribsnius.
Ar įmanoma sugadinti tokius paprastus pusryčius kaip avižinė košė? Tikrai taip!
Kokie pusryčiai yra skanūs ir maistingi? Žinoma, kad avižiniai dribsniai! Tai yra tikrai puikus pasirinkimas gerai dienos pradžiai. Avižiniai dribsniai yra sotūs, maistingi ir tinkantys metant svorį. Šio patiekalo kaloringumas priklauso nuo to, kuo pagardinate avižinius dribsnius. Kalorijų skaičiui įtakos turi ne tik medus ar kiti saldikliai, bet ir vaisiai. Negana to, avižiniai dribsniai bus mažiau kaloringi, jei juos ruošite su vandeniu, bet ne su pienu (žinoma, svarbu ir tai, kokį pieną naudojate: tradicinį, neriebų ar be laktozės).
Avižiniai dribsniai su riešutais ir jogurtu (be kitų priedų), išvirti su 2% riebumo pienu, turės maždaug 550 kcal. Tai yra maždaug 110 g dribsnių ir 250 ml pieno porcijos vertė. Jei dribsnių kiekį sumažinsime iki 75 g, kaloringumą sumažinsime iki 495 kcal. Mažiausiai kaloringa bus košė, virta su vandeniu: 100 g vandeniu užlietų dribsnių tėra 74 kcal. Bet ar tikrai toks patiekalas bus skanus?
Sveikos avižinės košės receptas
Jei norime, kad avižiniai dribsniai būtų tikrai sveikas ir visavertis patiekalas, pasistenkite, kad jis nevirstų tikra kalorijų bomba. Tai ypač aktualu tuo atveju, jei bandote mesti svorį. Vis dėlto, kai kurie žmonės nė neįsivaizduoja, kaip galima valgyti avižinių dribsnių košę, jei į ją nėra įdėta cukraus. Tai – didžiulė klaida! Šis ingredientas visai nereikalingas. Jei norite paruošti tinkamą košę, naudokite pakaitalą – džiovintas datules arba neriebų augalinį pieną. Liofilizuoti vaisiai taip pat yra geras pasirinkimas.
Avižiniai dribsniai be cukraus yra daug sveikesni, nes turi mažesnį glikemijos indeksą. Tą labai vertina žmonės, kovojantys su atsparumu insulinui, taip pat ir tie, kurie rūpinasi savo kūno linijomis. Tokie pusryčiai nepakels mūsų cukraus kiekio kraujyje ir nebus tokie kaloringi kaip pagaminti su riebiu pienu.