Sekmadienis, 12 sausio, 2025

Naujausi

Kas turėtų valgyti saldžiąsias paprikas: sužinoję šiuos dalykus, norėsite jas įtraukti į savo mitybos racioną

Paprikų nauda organizmui puikiai vertinama visoje Europoje, nors jų kilmės šalis yra Amerika. Sultingas, skanus, traškus minkštimas patinka daugeliui, todėl paprikos dažnai naudojamos šviežiose salotose, užkandžiams, ruošiamos žiemai ir dedamos net į sriubas.

Šviežių paprikų nauda ir žala

Pasirodo, Amerikoje paprikos augo kaip piktžolės, o jų auginimu visiškai nebuvo rūpinimąsi. XX a. augalų selekcininkai nusprendė oficialiai užregistruoti įvairias šios kultūros veisles, kurias šiandien galima rasti parduotuvių lentynose.

Šviežių paprikų nauda ir žala priklauso nuo jų spalvos.

Kiekvienoje paprikų rūšyje yra daug elementų:

  • A (karotino) – vitamino, kuris gerina regėjimą ir harmoningą organizmo vystymąsi.
  • P (bioflavonoido) – labai sulėtina mutavusių vėžio ląstelių augimą ir mažina aukštą kraujospūdį.
  • B vitaminas naudingas kepenims.

Šviežių paprikų kaloringumas 100 gramų tik 27 kalorijos! Todėl dietos besilaikantiems žmonėms, valgantiems paprikas, nauda yra akivaizdi. Tačiau pernelyg gausus šių daržovių vartojimas gali būti labai žalingas, nes gali sukelti epilepsijos priepuolį arba apsunkinti hemorojaus pasireiškimą.

Augaluose taip pat yra daug kalio ir fosforo. Vyresnio amžiaus žmonės, ypač sergantys širdies ir kraujagyslių ligomis, būtinai turėtų paprikas įtraukti į savo racioną.

Netrukus galite pastebėti, kad pagerėjo protiniai gebėjimai ir atmintis, išnyko depresija ir nemiga. Be to, esant mažam hemoglobino kiekiui, gydytojai rekomenduoja paprikas kaip geležies šaltinį.

Geltonųjų paprikų nauda ir žala skiriasi tik porcijos dydžiu. Žinoma, jei jas valgysite vienas, yra didelė tikimybė, kad sumažės organizmo imunitetas ir gynybinės funkcijos.

Tai gali sukelti valgymo sutrikimų. Kitais atvejais paprikos yra labai naudingos, ypač studentams sesijų metu, nes skatina aktyvumą ir energiją.

Saldžiųjų paprikų nauda moterims

Kai moteris laikosi dietos, visada kyla klausimas: kai būni alkana – ką valgyti sveikai ir naudingai?

Paprikos yra labai naudingos lieknėjančioms moterims. Visų pirma, jos pašalina toksinus ir skysčių perteklių.

Antroji unikali savybė – didelis provitamino A kiekis, kuris prailgina jaunystę ir grožį, atjaunina odą ir visą kūną.

Ir galiausiai – serotoninas, kuris pakels jūsų nuotaiką sunkiu laikotarpiu, kai ribojate save nuo valgymo.

Dar vienas malonus privalumas – iš šios daržovės galima gaminti veido kaukes, tonikus ir veido priežiūros priemones, kurios pasižymi šiomis savybėmis:

  • Tonizuojančiomis,
  • Valančiomis,
  • Balinančiomis.

Šias priemones galima pasigaminti net namuose.

Gaminant toniką naudojamos paprikų sultys arba kruopščiai sutrintos paprikos, kurios sumaišomos su ketvirtadaliu puodelio neriebaus pieno arba išrūgų. Būsimasis tonikas infuzuojamas apie 30 minučių ir laikomas šaldytuve.

Užtepkite produkto ant vatos diskelio ir nuplaukite jį vandeniu.

Saldžiųjų paprikų nauda vyrams

Paprikų nauda ir žala vyrams:

  • Puikus garnyras prie mėsos, kurią jie taip mėgsta.
  • Didesnė jėga ir energijos lygis.
  • Mažina blogojo cholesterolio kiekį.
  • Esant silpnam virškinimo traktui, sukelia kolitą, ligų paūmėjimą.

Troškintų saldžiųjų paprikų nauda

Kai kuriems žmonėms geriau vartoti termiškai apdorotas paprikas, nes tada agresyvi skaidulinė medžiaga ne taip kenkia skrandžiui ir žarnynui.

Troškintų paprikų nauda ypač populiari tarp tų, kuriems šviežias produktas sukelia stiprų rėmenį ar vidurių pūtimą. Apdorotos paprikos greičiau virškinamos ir nesukelia nemalonių padarinių – hemorojaus paūmėjimo.

Tačiau verta prisiminti, kad apdorotos paprikos praranda didžiąją dalį vertingų vitaminų. Dauguma žmonių šią problemą išsprendžia paprasčiausiai pridėdami šviežių žolelių, kurios, sumaišytos su patiekalu, sukuria malonų skonį ir kompensuoja trūkstamus elementus.

Kokia yra raudonųjų paprikų sėklų nauda ir žala

Sėklos nėra vartojamos maistui. Todėl paprikų sėklos neduos naudos, bet ir nepakenks. Tačiau mitybos specialistai ir chemikai pastebėjo įdomų faktą: tose vietose, kur jų būna daugiausia, naudingųjų medžiagų kiekis yra du ar tris kartus didesnis.

Jei staiga į lėkštę pateks paprikos sėkla, nereikia to bijoti, tačiau skaidymo ir virškinimo procesas jos neveiks.

Intuityvus valgymas yra raktas į laimingą ir harmoningą gyvenimą. Vadovaujantis sistemingu ir kantriu požiūriu, per trumpą laiką galima perprasti savo organizmą ir pagerinti sveikatą bei subalansuoti mitybą.

Po to teks tik nusistebėti, kad vietoje saldaus ir maloniai gardaus saldainio užsinorėsite šviežios paprikos ar agurko.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Sėkmingiausias mėnuo 2025 metais kiekvienam Zodiako ženklui

Avinas — 2025 m. vasaris Jūsų sėkmingiausias mėnuo bus vasaris. Žvaigždės suteiks jums energijos įgyvendinti ambicingiausius planus, o kliūtys tarsi išnyks, palikdamos vietos sėkmei. Klausykitės...

Skalbiniai po skalbimo skleidžia nemalonų kvapą? Šis triukas padės iš karto ir nieko nekainuos!

Ar jums pažįstama situacija, kai ką tik išskalbtų skalbinių kvapas neprimena gaivumo, o verčiau kelia nusivylimą? Tai yra dažna problema, su kuria susiduria daugelis...
---