Anksčiau ar vėliau apie tai pagalvoja kiekviena namų šeimininkė, ypač po to, kai ant pjaustymo lentos atsiduria žuvis ar kiti (ne) kvapnūs produktai.
Tokiu atveju reikia ne tik dezinfekuoti paviršių, bet ir išvalyti jį nuo šių kvapų, kuriuos puikiai sugeria mediena.
Mes jums norime papasakoti, kaip prižiūrėti medinę pjaustymo lentą nepakenkiant nei gaminiui, nei sveikatai.
Nepamirškite, kad kiekvienai maisto rūšiai reikia skirtingo pjaustymo paviršiaus, ir kad kiekvieną jų reikia periodiškai dezinfekuoti.
Tačiau namų virtuvėje maistas dažnai pjaustomas ir raikomas ant lentelės, kuri yra arčiausiai.
Problemos neišspręs net indaplovė, nes medinių gaminių, ypač klijuotų, nerekomenduojama taip plauti.
Kaip pašalinti kvapą
- Jei problema tik kvape, užtenka lentelę patrinti citrina, nes ji gali neutralizuoti net žuvies, svogūnų ir kitų kvapnių maisto produktų kvapą. Nuplaukite lentelę, patepkite ją citrina ir palikite 5 minutes, po to palaikykite ją 1 minutę po tekančiu vandeniu.
- Vietoj citrinos galima naudoti maistinę sodą (1 valgomąjį šaukštą), sumaišytą su vandeniu (1 arbatiniu šaukšteliu). Tirpalas užtepamas ir paliekamas išdžiūti, po to nuplaunamas vandeniu.
- Paprasčiausias būdas – 10 minučių ant lentelės paskleisti tarkuoto obuolio masę. Mediena sugers jo aromatą ir pjaustymo lentelė taps gaivi.
Dezinfekavimas
Procedūra atliekama naudojant vandenilio peroksidą, chlorheksidiną arba ūkinio muilo tirpalą.
- Chlorheksidinas yra bekvapis ir nekenksmingas virškinimo sistemai, tačiau naikina bakterijas. Jis užtepamas ant vatos diskelio, juo nuvalomas paviršius ir paliekamas 10 minučių. Po to viskas nuskalaujama vandeniu.
- Ūkinis muilas ištirpinamas vandenyje, suplakamas kol suputos ir tirpalas užtepamas vienu sluoksniu ant lentelės bei paliekamas ant jos 5 minutėms, ir po to nuskalaujama.
- Vandenilio peroksidas naudojamas po to, kai lentelė iš pradžių buvo nuvalyta actu. Naudojamas 3% peroksido tirpalas.