Sekmadienis, 12 sausio, 2025

Naujausi

Ar jūsų pomidorai geltonuoja? Išbandykite šį patikrintą receptą, kad atgaivintumėte savo augalus!

Susipažinkite su puikiais pomidorų auginimo patarimais, kurie užtikrins, kad jie nesirgtų, puikiai augtų ir kur kas geriau derėtų.

Reikia pasirūpinti, kad pomidorų stiebų nepultų kenkėjai ir suteikti jiems reikiamų maistinių medžiagų.

Šis namuose pagamintas tirpalas pagal šį receptą yra labai veiksmingas, naudoju jį mūsų sode jau penkerius metus, ir pomidorų derlius kasmet gausėja!

Jums reikės:

  • 100 gramų medžio pelenų
  • 10 litrų vandens

Procedūros eiga:

Sumaišykite abu ingredientus.

Tada kartą per dvi savaites šia natūralia trąša laistykite pomidorus.

Be to, kas 7 dienas ant kiekvieno augalo užberkite po vieną valgomąjį šaukštą pelenų.

Galimos pomidorų lapų pageltimo priežastys:

  • Ankštos sąlygos – augalams trūksta vietos, todėl šaknys negali pilnai išsivystyti.
  • Augalams trūksta šviesos – pomidorams reikia daug saulės šviesos.
  • Netinkamas laistymas – gali būti, kad augalai gauna per mažai arba per daug drėgmės.
  • Dirvožemyje trūksta maistingųjų medžiagų – augalus reikia tręšti, kad papildytumėte kalio ir magnio atsargas.

Kaip išsaugoti geltonuojančius augalus

  1. Pirmiausia aštriu peiliu pašalinkite pageltusius lapus.

Šie lapai augalui nebereikalingi, tačiau jie atima maistines medžiagas.

Jei geltonų lapų per daug, pabandykite augalą persodinti taip, kad jam būtų daugiau vietos ir jis gautų pakankamai saulės.

  1. Apatiniai lapai pagelsta dėl perteklinio laistymo.

Todėl sumažinkite laistymą arba leiskite išdžiūti užmirkusiam dirvožemiui.

  1. Jei trūksta maistinių medžiagų, atkreipkite dėmesį į šias rekomendacijas:

Jei  lapai yra pageltę:

  • Ant lapų kraštų ir tarp gyslų – tai reiškia, kad nepakanka magnio
  • Iš pagrindo – nepakanka mangano
  • Visas geltonas lapas, jis netrukus nukris – azoto trūkumas

Reikalingos trąšos:

  • Magnio nitratas
  • Mangano tirpalas
  • Amonio arba natrio nitratas

Jei trūksta azoto, reikia laiku patręšti, kitaip geltonavimas išplis ant viso augalo.

Į dirvožemį reikėtų įterpti amonio sulfato ir karbamido.

Tačiau būkite atsargūs ir pasirūpinkite tinkamu trąšų kiekiu, nes net ir per didelis azoto kiekis gali pakenkti augalams.

Šiuo atveju tai galima nustatyti pagal baltą dirvožemio sluoksnį, o azotą išplauti padės tik gausus laistymas.

Jei ūglių viršūnėse yra geltonų ir rudų dėmių, augalui trūksta cinko.

Lapai pradeda kristi, todėl silpnesnis cinko sulfato tirpalas turėtų padėti.

Taip pat gali trūkti kalcio – tokiu atveju augalą reikėtų palaistyti kalcio nitratu (2 g į kibirą šilto vandens).

Procedūrą kartokite kelis kartus su 10 dienų pertrauka.

Daigai dažnai gali pagelsti ir dėl grybelinių ligų.

Tokiu atveju išbandykite purškalus nuo pelėsio.

Norėdami išspręsti pageltusių lapų problemą, pirmiausia turite nustatyti geltonavimo priežastį.

Linkime jums sveiko ir gausaus derliaus!

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---