Kankorėžių gydomosios savybės žinomos jau nuo labai senų laikų. Net ir kasdienis pasivaikščiojimas pušynu suteikia daugiau jėgų ir energijos, gerina nuotaiką ir mažina dirglumą. Vis dėlto, tuo kankorėžių nauda tikrai neapsiriboja. Kankorėžiuose gausu fitoncidų (biologiškai aktyvių medžiagų, naikinančių patogenines bakterijas), taninų, vitaminų, eterinių aliejų, seleno, magnio ir geležies.
Kankorėžių uogienė
Nors tai skamba gana neįprastai, tačiau iš kankorėžių tikrai galima išsivirti uogienę, kuri yra kvapni, skani, ir, žinoma, sveika. Jei sergate tam tikromis ligomis, dėl šios uogienės vartojimo būtina pasitarti su gydytoju dėl kontraindikacijų.
Kankorėžių uogienė padeda įveikti lėtinį nuovargį ir stiprina imunitetą. Net ir nedidelis šaukštelis šios uogienės suteikia žvalumo visai dienai.
Peršalimo prevencija
Kankorėžių uogienė padeda organizmui kovoti su kosuliu, sloga, šaltkrėčiu ir karščiavimu.
Imuniteto stiprinimas
Kankorėžiuose esantys vitaminai ir mineralai stiprina imunitetą bei mažina mieguistumą.
Kvėpavimo sistemos ligų gydymas
Kankorėžių uogienė naudinga gydant ne tik tuberkuliozę, bet ir bronchitą bei plaučių uždegimą.
Širdies ir kraujagyslių sistemos stiprinimas
Kankorėžiuose esantys B grupės vitaminai teigiamai veikia širdies darbą, o taninai padeda stiprinti kraujagyslių sieneles.
Skausmo malšinimas
Kankorėžių uogienė gali būti naudojama kompresams nuo sąnarių ar dantų skausmo.
Virškinimo gerinimas
Kankorėžių uogienė normalizuoja kasos darbą ir padeda įveikti opas.
Mažesnė vėžio rizika
Kankorėžių sudėtyje esantys antioksidantai apsaugo nuo laisvųjų radikalų žalos, o tai sumažina piktybinių navikų atsiradimo riziką.
Kenksmingų bakterijų veiklos slopinimas
Fitoncidai, kurių yra kankorėžiuose, efektyviai kovoja su tuberkuliozės sukėlėjais bei su kitais virusais ir bakterijomis.
Kokius kankorėžius naudoti uogienės gamybai?
Uogienės gamybai geriausia rinktis minkštus žalius kankorėžius, kurių ilgis ne didesnis nei 4 cm (tokių kankorėžių galima prisirinkti gegužės mėnesį). Kankorėžius rinkite mūvėdami pirštines.
Kankorėžių uogienės receptas
Jums reikės:
- 1 kg kankorėžių
- 1,5 kg cukraus
- 2 l vandens
Kaip gaminti?
Nuplaukite kankorėžius. Sumaišykite cukrų su vandeniu, virkite ant silpnos ugnies, kol sirupas taps tirštas.
Į kitą puodą suberkite paruoštus kankorėžius, užpilkite paruoštu sirupu. Užvirinkite. Nukelkite nuo ugnies, uždenkite dangčiu ir palikite 4 valandas pastovėti.
Mišinį dar tris kartus užvirinkite ir leiskite atvėsti.
Paskutinio kaitinimo metu pavirkite maždaug valandą. Išpilstykite į stiklainius ir užsukite dangtelius.
Šią uogienę galima naudoti tik nedideliais kiekiais, nes priešingu atveju šis produktas gali sukelti galvos skausmą ir pykinimą. Ši uogienė nerekomenduojama nėščioms moterims ir vyresniems nei 60 metų žmonėms. Negalavimų profilaktikai galima naudoti ne daugiau nei 2-4 valgomuosius šaukštus uogienės per dieną.