Pirmadienis, 20 sausio, 2025

Naujausi

Kaip išsaugoti jaunystę ir grožį: 7 svarbiausi maisto produktai moterims

Jei norite visada būti žvali, vertėtų pakoreguoti savo valgiaraštį. Mitybos specialistai rekomenduoja į kasdienį meniu įtraukti 7 maisto produktus, kurie aprūpins organizmą reikiamomis maisto medžiagomis, vitaminais ir mineralais. Taigi, kokie tai maisto produktai?

Žuvis

<a style=žuvis tunas" width="1920" height="1297" />

Riebioje raudonoje žuvyje (lašišoje ir tune) yra tam tikrų  moterų sveikatai svarbių medžiagų. Tai – Omega-3 riebalų rūgštys, kurios atsakingos už odos elastingumą ir jos apsaugą.

Be to, Omega-3 riebalų rūgštys stiprina širdies raumenį ir padeda apsaugoti smegenų ląsteles.

Raudoną žuvį vertėtų valgyti bent kartą per savaitę:  tai gali padėti atitolinti ankstyvą raukšlių atsiradimą ir suteikti daugiau energijos.

Avokadas

Avokadas yra bene svarbiausias maisto produktas kiekvienam, norinčiam maitintis subalansuotai ir sveikai. Šiame produkte yra daug vitaminų, tokių kaip vitaminas E, apsaugantis kūno audinius nuo pažeidimų, vitaminas K, kuris teigiamai veikia kraujotakos sistemą ir stiprina kaulus, bei vitaminas A, kuris palaiko odos elastingumą.

Atminkite: odos būklę lemia jūsų organizme vykstantys procesai, todėl avokadas yra tiesiog nepakeičiamas maisto produktas. Jame gausu skaidulų ir aminorūgšties glutationo – visa tai padeda normalizuoti virškinimą.

Kiaušiniai

Vištų kiaušiniuose yra daugybė maistinių medžiagų, kurių reikia normaliam žmogaus organizmo  funkcionavimui. Negalima nuvertinti ir šio maisto produkto naudos moters organizmui: kiaušiniuose gausu vitamino B, D ir E bei amino rūgščių.

Taip pat vištų kiaušiniuose yra seleno – stipraus antioksidanto, stiprinančio imunitetą, stimuliuojančio skydliaukės veiklą ir apsaugančio organizmą nuo laisvųjų radikalų žalos.

Selenas yra itin svarbus nėščioms moterims: kartu su folio rūgštimi jis padeda apsaugoti vaisių nuo apsigimimų.

Citrusiniai vaisiai

Citrusiniai vaisiai ir kiti maisto produktai, kuriuose gausu vitamino C, gali būti laikomi vienais svarbiausių moters grožiui būtinų produktų.

Vitaminas C apsaugo odos ląsteles bei stiprina imunitetą, todėl svarbu pasirūpinti, kad kasdieniame mitybos racione būtų pakankamai daug šio vitamino turinčių produktų.

Naudinga rinktis citrusinius vaisius, kivius, paprikas, braškes (ir kitas uogas). Taip pat nepamirškite ir mangų:  šiuose vaisiuose gausu ne tik moters sveikatai svarbių vitaminų, bet ir antioksidanto zeaksantino, kuris padeda palaikyti puikų regėjimą ir apsaugo akis.

Kopūstai

Kopūstai – nebrangus ir labai sveikas produktas, kuris gali būti valgomas visais metų laikais.

Visose kopūstų rūšyse yra daug vitamino C ir antioksidantų, atsakingų už odos sveikatą ir kraujagyslių sienelių pralaidumą. Reguliarus kopūstų valgymas padeda stiprinti  imunitetą bei mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Moters organizmui ypač naudingi žiediniai kopūstai ir brokoliai. Dėl didelio antioksidantų ir Omega-3 riebalų rūgščių kiekio kopūstai yra itin naudingi odai. Šios daržovės saugo regėjimą,  efektyviai reguliuoja medžiagų apykaitą ir gerina virškinimą. Kopūstus galima drąsiai valgyti net ir besilaikant dietos – šiose daržovėse yra visai nedaug kalorijų.

Pupelės

Visose ankštinėse daržovėse yra kompleksinių organinių junginių saponinų, kurie stiprina imuninę sistemą, palaiko optimalų cukraus kiekį kraujyje ir mažina cholesterolio kiekį.

Visuose ankštiniuose augaluose gausu vertingų antioksidantų ir lengvai įsisavinamų augalinių baltymų. Pavyzdžiui, puikiu pasirinkimu gali būti pupelės ar lęšiai: šiose daržovėse yra nedaug kalorijų, tačiau jos leidžia greičiau pajusti sotumą.

Ankštinės daržovės aprūpina organizmą visais reikalingais „grožio vitaminais“  vitaminu A, C, B ir PP.

Pieno produktai

Pieno produktuose gausu kalcio, kuris stiprina dantis, nagus ir plaukus.

Daugiausia kalcio yra kokybiškuose sūriuose ir natūraliame jogurte. Į savo mitybą įtraukdamos pieno produktus, organizmą aprūpinsite sveikais baltymais, amino rūgštimis ir vitaminais.

Kai kurie pieno produktai pasižymi išskirtinėmis savybėmis: pavyzdžiui, kefyras garsėja efektyviu organizmo valymu, o varškė laikoma svarbiausiu besilaukiančių ir žindančių moterų maistu.

Būkite gražios ir sveikos!

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---