Penktadienis, 10 sausio, 2025

Naujausi

Mėtas galite ne tik išdžiovinti. 2 puikūs panaudojimo būdai

Mėtos labai skaniai kvepia! Daugelis iš mūsų mėgsta šią kvapnią, skanią ir sveiką žolelę. Puiku, kai galite pasiimti keletą kvapnių šakelių ir įsidėti jas į arbatą, gaiviuosius gėrimus, kokteilius. Deja, tai galime padaryti tik vasarą. O ką daryti žiemą? Netrukus sužinosite! Pristatome, kaip galima naudoti mėtas ne vien tik jas džiovinant.

Mėtas reikia rinkti prieš žydėjimą arba pirmoje žydėjimo fazėje, nes būtent šiuo metu jose yra didžiausias eterinių aliejų kiekis. Be to, šią kvepiančią žolelę geriau rinkti ryte arba esant debesuotam orui, kad ji sukauptų pakankamai drėgmės ir neišdžiūtų nuo saulės.

mėtas

Tradicinis derliaus nuėmimo būdas

Neabejotinai žinomas mėtų derliaus nuėmimo būdas yra žolelių džiovinimas. Iš anksto gerai nuplaukite žoleles, nusausinkite jas rankšluosčiu ir tada džiovinkite. Galite mėtas džiovinti tarsi kekėmis. Džiovinimo vieta turi būti tamsi, tačiau pakankamai šilta ir sausa. Tam puikiai tiks mansarda ar tamsi verandos vieta.

Jei neturite tamsios vietos, naudokite popierinius maišelius ar tiesiog popierių. Iš jų pagaminkite maišelius mėtų ryšuliams – jie apsaugos žoleles nuo tiesioginių saulės spindulių.

mėtas

Žinoma, mėtas galite džiovinti specialiose džiovyklose, taip pat orkaitėje pravėrę duris. Reikia atsižvelgti į tai, kad temperatūra neturėtų būti aukštesnė nei 40 laipsnių, kad žolelės neprarastų aromatinių aliejų.

Mėtų cukrus

Kitas preparatas, kurį galite pasidaryti, yra mėtų cukrus. Jis gali būti dedamas į arbatą, gėrimus, kepinius, taip pat jį galite dėti į padažus. Supjaustykite paruoštas mėtas, tada sudėkite jas į maišytuvą ir sumalkite į košę. Šiame etape galite pridėti cukraus, kad mėtos duotų daugiau sulčių.

Tada, pridėdami cukraus, sureguliuokite mišinio konsistenciją. Kuo sultingesnės mėtos, tuo jos bus plonesnės, vadinasi, gali tekti įdėti daugiau cukraus. Gautą mėtų cukrų galite tiesiog sudėti į stiklainį ir įdėti į šaldytuvą, arba galite jį išdžiovinti ir paversti trupininiu mėtiniu cukrumi. Norėdami tai padaryti, sudėkite gautą košę ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, ir pašaukite džiūti į orkaitę, įkaitintą iki 40 laipsnių.

Mėtų sirupas

Mėtų sirupą galima naudoti kaip ir cukrų. Tam reikės 1 puodelio susmulkintų mėtų, 1 puodelio cukraus ir 1 puodelio vandens. Susmulkintas mėtas užpilkite puse stiklinės cukraus ir gerai išmaišykite šaukštu ar rankomis. Tada leiskite jam pastovėti maždaug pusvalandį arba valandą. Jei įmanoma, leiskite mėtoms pastovėti per naktį.

Tada į puodą sudėkite mėtas su cukrumi, baikite supilti likusį cukrų ir įpilkite pusę stiklinės vandens. Išmaišykite. Norėdami išsaugoti geriausias mėtų savybes, sirupą virkite trumpai, kol ištirps cukrus, nuolat maišydami. Kai tik mišinys užvirs, nuimkite jį nuo viryklės, uždenkite ir leiskite jam pastovėti, kol jis visiškai atvės.

mėtas

Jei šiuo metu planuojate naudoti sirupą, galite jį tiesiog supilti į stiklainį ir įdėti į šaldytuvą. Jei planuojate jį naudoti žiemą, tada karštą sirupą supilkite į sterilizuotus stiklainius.

Vaizdo įrašas:

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Šį žavingą penktadienį (sausio 10 d.) vienas dangiškas ženklas demonstruoja neprilygstamą meistriškumą tvarkos ir organizavimo srityje, o kitas sužavi kiekvieną savo beribiu patrauklumu!

💫 Smalsaujate apie šiandienos horoskopo įžvalgas, sukurtas būtent jums? 🌟 ♒ Vandenis Ei, Vandenis, tu esi tarsi draugystės wifi - unikaliai universalus ir kažkodėl visada esantis...

6 dalykai, kuriuos reikėtų išmesti iš savo šaldiklio dabar pat

Atlaisvinkite daugiau vietos ir sumažinkite maisto švaistymą, pašalindami nereikalingus produktus. Šaldiklis dažnai lieka pamirštas ir netvarkytas – tai vieta, kurioje lengvai kaupiasi pertekliniai produktai, o...
---