Kai per pirmąją pandemijos bangą ieškojau naminės duonos recepto, šis receptas mane labai sudomino. Išbandžiau, ir nuo to laiko kepu ją kas antrą dieną. Duona yra be galo greitai pagaminama, traški ir puikaus skonio, net ir be ilgos fermentacijos. Tiesiog leiskite jai pailsėti, kol orkaitė sušils!
Jums reikės:
- 1 kg miltų
- 600 ml drungno vandens
- 40 g mielių
- 1 arbatinio šaukštelio druskos
- 1 arbatinio šaukštelio cukraus
- kmynų
- 1 arbatinio šaukštelio juodųjų maltų pipirų
Gaminimo eiga:
- Pirmiausia paruoškite mieles. Tai darykite klasikiniu būdu iš mielių, cukraus ir šilto vandens.
- Leiskite mielėms apie 15 minučių pastovėti, o tuo tarpu atskirame dubenyje sumaišykite sausus ingredientus – 800 g paprastų miltų (likusi dalis bus naudojama pabarstymui), druskos ir juodųjų pipirų.
- Į kitą atskirą dubenį pilkite drungno vandens ir lėtai į jį įmaišykite paruoštas mieles.
- Tada į šį mišinį šaukštu palaipsniui įmaišykite sausų ingredientų mišinį.
- Minkykite tešlą, kol tešla nebelips prie dubenėlio.
- Kadangi iš šio ingredientų kiekio išeina du gražūs duonos kepalai, tešlą padalykite į dvi dalis.
- Duonos kepaliukus apvoliokite lėkštėje su paliktais miltais ir abu kepalus suformuokite į norimą formą.
- Kepimo skardas ištieskite kepimo popieriumi.
- Sudėkite paruoštus duonos kepalus ir apdenkite juos rankšluosčiu maždaug 15 – 20 minučių.
- Tuo tarpu įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių.
- Kai orkaitė įkais, duoną nudenkite ir patepkite drungnu vandeniu, sumaišytu su trupučiu druskos, pabarstykite kmynais ir pašaukite į orkaitę lygiai 30 minučių.
- Ištraukę nepamirškite dar kartą patepti duonos plutos drungnu vandeniu, sumaišytu su trupučiu druskos – taip plutelė kuo ilgiau išliks traški.
- Duona yra skani, greitai paruošiama ir šis receptas tinka kiekvienai šeimai! Nebereikės taip dažnai eiti pirkti duonos kepinių, ši duona yra kvapni, traški ir skani.