Remiantis endokrinologo ir mitybos specialisto Michailo Zabotino rekomendacija, po 40 metų turite atsisakyti arba sumažinti maistą, kuriame gausu paprastųjų angliavandenių, druskos ir dirbtinių ingredientų.
Zabotinas paprastaisiais angliavandeniais prisotintus maisto produktus pavadino kenksmingais, sulaukus 40 metų amžiaus, jei jie pradedami vartoti reguliariai. Dietologas mano, kad būtina atsisakyti kasdienio cukraus, uogienės, medaus, saldžių gėrimų, baltos duonos, konditerijos gaminių, makaronų, pieniško šokolado, ledų vartojimo.
Cukrinio diabeto, aterosklerozės, koronarinės širdies ligos, insulto, Alzheimerio ligos išsivystymas yra susijęs su dideliu paprastųjų angliavandenių kiekio vartojimu, perspėjo gydytojas.
Be to, pasak dietologo, po 40 metų reikia nustoti vartoti šlamštu vadinamąjį nenaudingą maistą.
„Šiai kategorijai priklauso traškučiai, skrebučiai, gazuoti gėrimai, sūrūs riešutai, užkandžiai, kava „ trys viename“, makaronai ir greitai paruošiamos sriubos. „Kalbant apie žalingumą, greitas maistas pralenkia normalų maistą, nes šiuose produktuose, be „tuščių kalorijų“, yra daug dirbtinių priedų, kvapiųjų medžiagų ir konservantų“, – sakė Zabotinas.
Ekspertas taip pat perspėjo, kad po 40 metų pavojinga įsitraukti maisto produktus, kuriuose yra didelis druskos kiekis. Druskos poreikio padidėjimas gali išprovokuoti hipertenziją, padidinti širdies priepuolių, insultų riziką.
Be to, Zabotinas ragino atsisakyti perdirbtos mėsos dešrelių, lašinių, dešrų, ypač rūkytų gaminių pavidalu. Toks maistas išsiskiria pavojingai didelėmis nitratų, trans-riebalų, konservantų ir kitų organizmui nepageidaujamų priedų dozėmis. Mitybos specialistas pridūrė, kad tyrimai rodo panašių produktų kancerogeniškumą.