Sekmadienis, 19 sausio, 2025

Naujausi

7 maisto produktų laikymo klaidos. Nebedarykite jų

Niekas nenori, kad įsigytas maistas greitai sugestų ir atsidurtų šiukšliadėžėje, o ne mūsų skrandžiuose. Tačiau dažnai klaidingai pasirenkame maisto produktų laikymo būdus. Susipažinkime su keletu didžiausių klaidų ir jų nebedarykime.

Sūrio ir dešros produktų laikymas polimerinėse pakuotėse/celofane

Nusipirkus dešras, įvairius mėsos suktinukus ir kt., patartina produktą nedelsiant išlaisvinti iš pakuotės arba bent jau įdėti į šaldytuvą, nevyniojant į celofaną, nes drėgnoje aplinkoje ir be ventiliacijos jau po 2-3 dienų pradės daugintis bakterijos. Paprastai tai lengva pastebėti dar prieš atsirandant nemaloniam kvapui: ant paviršiaus esanti drėgmė tampa lipni arba pradeda įtartinai mirgėti vaivorykštės spalvomis.

Geriausias variantas yra storas maistinis popierius ar net popierinio rankšluosčio gabalas. Šios taisyklės išimtis, ko gero, bus visiškai sausa rūkyta mėsa, nes skysčio kiekis joje yra minimalus, o bakterijos tiesiog neturės palankios aplinkos aktyviam dauginimuisi. Todėl ją galima laikyti ir pravirame plastikiniame maišelyje.

Kalbant apie sūrius, ne visiems jiems tinka pelėsis. Jei laikysite sūrio gabalą maistinėje plėvelėje, pabalimai ir pelėsis gali pasirodyti dar nepasibaigus galiojimo laikui. Taip yra dėl kondensato, kurio net tvarkinga namų šeimininkė gali ir nepastebėti. Geriau, parsinešęs sūrį iš parduotuvės, nedelsdamas išvaduokite jį iš maistinės plėvelės, nupjaukite ploną plutos sluoksnį ir apvyniokite popieriumi arba maistine folija (bet ne sandariai!).

Žalumynų laikymas maišelyje ir daržovių skyriuje

Pardavėjai parduoda kvepiančias petražolių, krapų, kalendros ir kitų žalumynų kekes, laikydami jas ant prekystalio puodeliuose/stikliniuose induose, kurių apačioje yra nedaug vandens. O mes, parsinešę krapų su petražolėmis į namus maišelyje, juos į šaldytuvą dedame kartu su daržovėmis.

Cezario <a style=salotos" width="800" height="533" />

Jei šaldytuve temperatūra yra artima nuliui, praėjus maždaug dienai rizikuojate turėti šaldytų žalumynų. Net ir teisingai nustačius temperatūros režimą, žalumynai vis tiek nyksta. Kad neprarastumėte vertingų vitaminų, žalumynų kekes geriau laikyti panardinus šaknis į vandenį ir viršutinę dalį (laisvai!) uždengus mažu maišeliu, kad netrukdytų oro cirkuliacijai.

Avokadų laikymas su bananais

Yra labai veiksmingas būdas paspartinti avokado nokimą: palaikykite jį šalia bananų. Bananų sukurta aplinka išnokins avokadą per dieną. Bet jei jau įsigijote gana prinokusį vaisių, tokia kaimynystė per tą patį laiką padarys ją netinkamą valgyti.

Patarimas: daugelis ekspertų netgi siūlo visiškai nelaikyti bananų šaldytuve, nes esant žemai temperatūrai jie per greitai patamsėja.

Duonos laikymas celofane/polietilene

Laikant duoną celofane, išsiskiria perteklinis kondensatas ir atsiranda pelėsis. Duona neišbus ilgiau kaip tris dienas. Namuose galite naudoti drobinį ar kitokį medžiaginį maišelį. Duoną tiesiog suvyniokite į jį, tada savaitę išsaugosite jos šviežumą. Net jei po šio laiko produktas pasens, jis nepraras skonio ir naudingų komponentų.

Daiktai

Antras puikus variantas yra popierinis maišelis – geriausias pasirinkimas mėgstantiems produktus su traškia pluta. Kraštutiniais atvejais galima naudoti storą popierių, tačiau be dažų pėdsakų.

Svarbu! Popieriniai rankšluosčiai šiuo požiūriu netinka! Priešingai populiariems įsitikinimams, popierinių rankšluosčių tekstūra netrukdo išgaruoti drėgmei ir atsirasti pelėsiui.

Tik visiškai atvėsusios sriubos dėjimas į šaldytuvą

Daugelis namų šeimininkių tvirtai tiki, kad jei į šaldytuvą įdės ne iki galo atvėsusią sriubą, sugadins prietaisą. Bet taip gali nutikti tik su senais šaldytuvais. Šiuolaikiniai savaime atitirpstantys šaldytuvai gali lengvai priimti karštą gaminį ir tinkamai jį atvėsinti.

Makaronai su kiaušiniais

Sriuba turi būti dedama į šaldytuvą, kai ji pasiekia 60 laipsnių temperatūrą. O jei laukiate visiško atšalimo, tada sriuboje spės atsirasti fermentacijos produktų, o tai gali sukelti prastą virškinimą ar padidėjusį dujų susidarymą.

Spanguolių laikymas be vandens

Spanguolės yra labai sveika uoga. Tačiau daugelis mano, kad ją šviežią galima išlaikyti tik kelias dienas, o tada reikia sutrinti su cukrumi. Ir tai yra mitas! Jei spanguoles laikysite apsemtas vandeniu šaldytuve, jos gali išbūti tris mėnesius ir džiuginti maistinėmis savybėmis visą žiemą.

Prieskonių laikymas mediniuose indeliuose

Tai klaida, nes medis gali išprovokuoti puvimą. Maži, tamsaus stiklo buteliukai ir sandarūs skardiniai indeliai yra tinkamiausi prieskoniams laikyti. Trumpalaikiams poreikiams tinka skaidrios stiklinės talpyklos su sandariais dangteliais. Didelius kiekius prieskonių geriausia dėti į maišelius, išspaudžiant kuo daugiau oro, o paskui padėti juos į šaldytuvą ant lentynų, kurių temperatūra nulis.

Išmėginkite šiuos laikymo būdus ir įsitikinkite, ar taip laikomi maisto produktai ilgiau išlieka švieži!

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---