Sekmadienis, 12 sausio, 2025

Naujausi

Dietologė pasakojo, kokiu atveju arbata tampa organizmo nuodais

Darydami arbatą nedarykite šių klaidų

Nešviežia ar pasenusi arbata gali pakenkti sveikatai, perspėjo mitybos specialistė Elena Solomatina. Ji paaiškino, kad praėjus vos 15 minučių po užvirimo arbatoje susidaro organinių junginių plėvelė. Kaip parodė Kinijos mokslininkų tyrimas, dėl to prasideda oksidacija ir gėrime atsiranda kenksmingų medžiagų. Procesas pagreitėja, jei į arbatą dedama cukraus.

Šiuo atveju dėl „fermentacijos“ padidėja pelėsių mikotoksinų skaičius – pakartotinai verdant jie nesunaikinami. Specialistė pažymėjo, kad vakar užplikyta arbata gali pakenkti žarnyno veiklai, neigiamai paveikti kepenis, o po ilgo vartojimo laiko – ir širdį.

Be to, Elena Solomatina rekomendavo negerti arbatos daugiau kaip keturis kartus per dieną , o taip pat turinčios per daug didelį kofeino kiekį. Esant aukštam kraujospūdžiui ar turint psichinių ligų, arbata gali turėti nepageidaujamą poveikį organizmui.

Kad arbatoje nebūtų sunaikinti naudingi antioksidantai ir taninai, ją reikėtų ruošti ne verdančiu, o karštu vandeniu, pridūrė dietologė.

 

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---