Ar jūsų šiųmetinis pomidorų derlius gausus? Galbūt net nebespėjate suvalgyti jų šviežių? Ne bėda! Geriausia išeitis – užkonservuoti pomidorus žiemai. Štai net keletas puikių receptų, kaip tai padaryti.
Pomidorai su svogūnais
Reikės
- 800 g vyšninių pomidorų
- petražolių
- krapų
- nemaltų juodųjų pipirų
- kalendros sėklų
- 1 žaliosios arba geltonosios paprikos
- 4-6 skiltelių česnako
- 800 g mažų svogūnų
Užpilui
- 1 l karšto vandens
- 2 šaukštų cukraus
- 2 šaukštų druskos
- 50 ml acto
- 2 lauro lapų
Gaminimas
Į švarius, sterilizuotus stiklainius įdėkite šiek tiek petražolių ir krapų, juodųjų pipirų, kalendros, juostelėmis supjaustytų paprikų, 2 skilteles česnako, svogūnų ir pomidorų, pradurtų dantų krapštuku, kad nesprogtų dėl karšto užpilo.
Kai pripildysite stiklainius iki viršaus, užpilkite verdančiu vandeniu ir kuriam laikui uždenkite dangteliu (bet neužsukite). Tada perpilkite vandenį į puodą ir iš jo paruoškite užpilą. Sudėkite visus reikiamus ingredientus ir užvirkite. Pavirkite kurį laiką ir supilkite į stiklainius. Kuo greičiau kruopščiai uždarykite dangtelius. Apverskite aukštyn kojomis ir apvyniokite rankšluosčiu, kad stiklainiai atvėstų palaipsniui. Laikykite kambario temperatūroje.
Paprasti pomidorai
Šitaip užkonservuotų pomidorų skonis labai panašus į šviežių. Tikrai patiks!
Reikės
- sveikų ir nepernokusių pomidorų
- vandens
Gaminimas
Pomidorus gerai nuplaukite, nusausinkite ir perpjaukite per pusę. Dėkite juos iki viršaus į paruoštus stiklainius ir užpilkite kambario temperatūros virintu vandeniu (ne karštu, kitaip pomidorai suminkštės). Daugiau nieko nepridėkite. Stiklainius uždenkite dangteliais ir sudėkite į didelį puodą, kuriame juos sterilizuosite.
Pripilkite vandens, kad apsemtų maždaug 3/4 stiklainių, užvirkite ir nuo užvirimo momento sterilizuokite apie 15-17 minučių. Tada ištraukite stiklainius, sandariai uždarykite dangtelius ir apverskite, kad įsitikintumėte, jog skystis neteka pro dangtelius. Leiskite atvėsti. Žiemą iš šių pomidorų išeina fantastiškos salotos!
Pomidorų sultys
Reikės
- 4 kg pomidorų
- 500 g saldžiųjų paprikų
- 3 lauro lapų
- 3 šaukštelių druskos
Gaminimas
Pomidorus nuplaukite, nusausinkite ir išspauskite sultis. Tą patį padarykite su paprikomis. Sumaišykite abi sultis puode ir užvirkite. Pridėkite 3 lauro lapus, 3 šaukštelius druskos ir virkite apie 5-7 minutes. Per sietelį supilkite į sterilizuotus stiklainius. Uždarykite dangtelius ir apverskite. Laikykite tamsioje, vėsioje vietoje.
Kepti konservuoti pomidorai
Reikės
- mažesnių pomidorų
- aliejaus
- 1 šaukšto druskos
- 3 šaukštų cukraus
- 3 šaukštų acto
- 2-3 skiltelių česnako
Gaminimas
Pomidorus nuplaukite ir nusausinkite. Į keptuvę įpilkite šiek tiek aliejaus, įkaitinkite ir sudėkite pomidorus. Apkepkite keletą minučių iš abiejų pusių. Į stiklainius įdėkite šaukštą druskos, 3 šaukštus cukraus, 2 šaukštus acto, supjaustytą česnaką ir vienas ant kito sudėkite pakepintus pomidorus.
Kai stiklainiai bus pilni, užpilkite verdančiu vandeniu ir pridėkite likusį šaukštą acto. Tada galima uždaryti stiklainius dangteliais. Apverskite aukštyn kojomis ir uždenkite rankšluosčiu. Leiskite atvėsti ir laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
Džiovinti pomidorai
Reikės
- 3,5 kg pomidorų
- 2 skiltelių česnako
- 190 ml alyvuogių aliejaus
- 160 ml saulėgrąžų aliejaus
- 2-4 gvazdikėlių
- 10-15 vienetų nemaltų juodųjų pipirų
- raudonėlio, mairūno, druskos pagal skonį
Gaminimas
Pomidorus nuplaukite, nusausinkite ir perpjaukite pusiau. Supjaustykite dailiomis juostelėmis ir sudėkite jas viena šalia kitos ant metalinių grotelių. Kiekvieną pomidorą pasūdykite, apibarstykite žolelėmis. Groteles dėkite į orkaitę, tačiau iki galo jos neuždarykite (galima tarp durų įdėti rankšluostį). Džiovinkite 90° C temperatūroje maždaug 8-12 valandų.
Į stiklainį sudėkite česnaką ir pradėkite dėti pomidorus. Kai pridėsite maždaug 1/3 stiklainio, sudėkite juoduosius pipirus, gvazdikėlius ir įpilkite alyvuogių aliejaus. Kartokite procedūrą, kol stiklainis bus pilnas. Antras būdas yra džiovintus pomidorus užpilti karštu aliejumi ir uždaryti dangtelį. Tada tiesiog apvyniokite indus rankšluosčiu ir leiskite palaipsniui atvėsti. Laikykite kambario temperatūroje.